fbpx
Select Page

BEGREPP LED STORBILDSSKÄRM

Ingen annan typ av bild generator som t.ex. LCD, CRT, plasma eller projektor skärm är lämpliga att användas i direkt solsken. Endast LED erbjuder ljusstyrka, färgmättnad, kontrast och bred betraktningsvinkel även i fullt dagsljus och solsken.

En LEDskärm eller som det egentligen heter, LED Display är en ljusstark bildyta som kan användas både inom- och utomhus. LED skärmen är uppbyggd av många små dioder sitter på ett visst avstånd till varandra, som tillsammans skapar en synlig bild. Avståndet mellan dioderna kallas pixelavstånd eller pixelpitch och är skärmens upplösning. Ju tätare dioderna sitter desto högre upplösning för LED väggen. Dvs. med en högre upplösning går det åt fler dioder och desto högre blir också kostnaden för att hyra/köpa en LED skärm.

Ett stort antal dioder är monterade i paneler som man sedan bygger ihop till den storlek som önskas. En LED skärm/LED-display med P2 (pixelavstånd 2 mm) motsvarar 2 m betraktaravstånd och en P10 (10 mm pixelpitch) LED skärm behöver man stå på ca. 10 meter håll för att få en bra bild.

Fördelen med en LED skärm/LED-display är att den kan användas i många ljusa miljöer t.ex. utomhus, som en projektor inte klarar av. En LED skärm kan även mått anpassas till den storlek som önskas och kan då vara transparent vilket passar skyltfönster eller fasader. En LED skärm kan vara högupplöst beroende på vilken pixelavstånd i kombination med storleken på skärmen. Tex är den storbildsskärmen som sitter på fasaden på Stureplan P6 och i HD.

Val av skärm

Vid val av skärm är svaren på följande frågor avgörande.
• utomhus eller inomhus
• avstånd till publik
• medietyp som främst ska visas

Pitch

Pixel pitch är avståndet mellan varje pixel på en LED- eller SMD panel och anges därefter i milimeter med två siffror. En LED-skärm som benämns med P10, P16 eller P20 anger alltså med vilket pixel avstånd skärmen är uppbyggd (10mm, 16mm eller 20mm, etc.). Denna information kan också grovt ange det minsta rekommenderade läsavståndet från skärmen i meter. En P16 LED-skärm uppfattas alltså bäst av åskådaren på minst 16 meters avstånd.